ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ
Η Πολιτεία δείχνοντας για μια ακόμη φορά το κοινωνικό της πρόσωπο έρχεται να στηρίξει όλες τις ευάλωτες και μη οικογένειες, στο να σπουδάσουν τα παιδιά τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για την σχολική χρονιά 2024/25 επαναφέρει την δομή φιλοξενίας για 20 σπουδαστές, με την δυνατότητα επέκτασης για την επόμενη σχολική χρονιά μέχρι και 100 σπουδαστές.
Σημειώνεται ότι με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των υποδομών φιλοξενίας, διαμορφώνεται μια κατάσταση «προσομοίωσης Τουριστικής Επιχείρησης - Ξενοδοχείου», μέσα από τις διαδικασίες της οποίας, οι σπουδαστές θα τελειοποιούν τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές γνώσεις και κυρίως τις τεχνικές δεξιότητές τους και θα αποφοιτούν έτοιμοι επαγγελματίες ικανοί να εργαστούν στον Τουριστικό τομέα.
Η Σχολή του Γαλαξιδίου λειτουργεί στις σημερινές εγκαταστάσεις της από το έτος 1992. Το έτος 2014 έγινε ΙΕΚ, ανήκον στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ πρόσφατα μετατράπηκε σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού.
Η Σχολή λειτουργεί με δύο (2) ειδικότητες, 2ετούς φοίτησης:
1.Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας και
2. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)
Η Σχολή συμμετέχει σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς τουριστικών σχολών και έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις, αναδεικνύοντας την αξιοπιστία, την δυναμική και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και προβάλλοντας διεθνώς την χώρα και την τοπική κοινωνία.
Μέχρι το έτος 2015 λειτουργούσε στη Σχολή σπουδαστική εστία, όπου διέμεναν οι σπουδαστές/τριες κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης, έχοντας δωρεάν στέγη και σίτιση.
Η λειτουργία του Οικοτροφείου ανεστάλη το έτος 2015 και έκτοτε ο αριθμός των σπουδαστών άρχισε να μειώνεται και να διαφαίνεται ότι για την βιωσιμότητα της Σχολής η πιο αποτελεσματική λύση, είναι η επαναλειτουργία των δομών Φιλοξενίας.
Το αίτημα είχε τεθεί τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Σχολής, όσο και από τους τοπικούς παράγοντες, καθώς η διατήρηση της βιωσιμότητάς της συμβάλλει καίρια στην τουριστική και εν γένει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Μετά από συνεχείς αγώνες και προσπάθειες από το 2015, επιτέλους στην φετινή προκήρυξη εισαγωγής νέων σπουδαστών/τριών, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΣ.
Για την επαναφορά του ανωτέρω θεσμού στην Σχολή μας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τους Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού όσο και τους Τοπικούς παράγοντες και πιο συγκεκριμένα τους:
Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη για την τελική έγκριση του αιτήματός μας.
Υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη για την άμεση ανταπόκρισή της στο χρονίζον αίτημά μας και τις αλλεπάλληλες επισκέψεις της προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.
Βουλευτή Φωκίδας και Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα Ιωάννη, ο οποίος από το 2019 βρίσκεται αρωγός στο πλευρό της Σχολής και προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια προσέγγισης και μεταστροφής της αναστολής του θεσμού των δομών Φιλοξενίας.
Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μαριάνθη Ανδρέου, χωρίς την δια ζώσης και αμέριστη βοήθεια της οποίας δεν θα υλοποιείτο το αίτημά μας.
Τους Υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Νικολάου Ελένη και Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Μονάδων κ. Καβουκλή Μελίνα, οι οποίες αφειδώς ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την λύση και επίτευξη του αιτήματός μας.
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φωκίδας κ. Δελμούζο Γεώργιο ο οποίος παρευρέθηκε σε κάθε συνάντηση με Πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου και αποτέλεσε μοχλό πίεσης για την επαναφορά του θεσμού Φιλοξενίας.
Δήμαρχο Δελφών κ. Ταγκαλή Παναγιώτη ο οποίος επίσης παρευρέθηκε αρωγός σε πολλές συναντήσεις με τους Πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου και επιπλέον μετέβη προσωπικά στο Υπουργείο Τουρισμού για την στήριξη της επαναφοράς του θεσμού Φιλοξενίας.
Τέλος τον τέως Αντιδήμαρχο κ. Γρίβα Ευθύμιο, τον νυν Αντιδήμαρχο κ. Βαρβάτο Ιωάννη και φυσικά τον Πρόεδρο της ΔΚ Γαλαξειδίου κ. Μπαρλιακό Σπύρο, οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην διατήρηση του θεσμού Φιλοξενίας και στην λειτουργία της Σχολής.
Στέλλιος Μοσχονάς
Δ/ντής Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας
Υπουργείου Τουρισμού.