Skip to main content

Η Σχολή μας

I.E.K. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας

Με την αρχική της ονομασία, η Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (Τ.Ε.Σ.Τ.Ε.) Γαλαξειδίου  στεγάστηκε για πρώτη χρονιά το 1991 στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» στην Ιτέα Φωκίδος. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της Σχολής στο Γαλαξείδι. Η διαδικασία της κατασκευής του εκπαιδευτηρίου ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1992 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκινά η λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Γαλαξείδι. Πρώτος Διευθυντής της Σχολής διετέλεσε ο αείμνηστος κ. Μιχόπουλος Σπυρίδων (1991-1994), ενώ στην συνέχεια τον διαδέχθηκε ο σημερινός Διευθυντής κ. Μοσχονάς Στέλλιος. 

Το 2014 δημιουργείται το Ι.Ε.Κ. Γαλαξειδίου, το οποίο ανήκει στη Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και λειτουργεί με δύο ειδικότητες 2ετούς φοίτησης: 

 1. Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας περισσότερα
 2. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) περισσότερα

Η Σχολή δύναται να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της περίπου 60 σπουδαστές/στριες (ανά έτος) στις δύο (2) υφιστάμενες ειδικότητες. 

Το καλοκαίρι του 2022 το Ι.Ε.Κ. Γαλαξειδίου μετονομάζεται σε Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, από το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023 λειτουργεί τμήμα Μετεκπαίδευσης στο Βόλο υπό την εποπτεία της Σχολής μας.

Συνδυάζοντας το ιστορικό παρελθόν των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Τουρισμού με την σύγχρονη εποχή, παρέχουμε στους σπουδαστές μας υψηλού επιπέδου τουριστική εκπαίδευση.

Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι δύο (2) έτη και περιλαμβάνει τέσσερα (4) εξάμηνα διδασκαλίας θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων. Επίσης, περιλαμβάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που  βοηθάει τους σπουδαστές να αποκτήσουν  εργασιακή εμπειρία, δεξιότητες και επαγγελματικές γνωριμίες. 

Κατά την αποφοίτησή τους οι σπουδαστές αναμένεται:

 • Να κατανοούν όλους τους βασικούς τομείς της βιομηχανίας του τουρισμού.
 • Να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις τεχνικές της ειδικότητάς τους.
 • Να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις ανάλογα με τη θέση που κατέχουν.
 • Να αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
 • Να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
 • Να επιδεικνύουν κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες.
 • Να αλληλεπιδρούν με εμπιστοσύνη, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. 

Δραστηριότητες

Παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών, η Σχολή μας προσφέρει στους σπουδαστές της παράλληλες δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της επαγγελματικής και τουριστικής τους συνείδησης. Ορισμένες από τις δράσεις μας είναι:

 • Σεμινάρια και ημερίδες από καταξιωμένους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
 • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς.
 • Ημέρα καριέρας με στόχο την εξασφάλιση θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.
 • Υπηρεσίες συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης.
 • Υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Επίσης, μέσα από την ενεργοποίηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης, εκπαιδεύουμε τους σπουδαστές μας να διακρίνονται όχι μόνο ως αυριανοί επαγγελματίες, αλλά και από νωρίς να δείχνουν την ευαισθησία τους ως πολίτες. Ως εκ τούτου, διοργανώνονται κάθε χρόνο δράσεις που αφορούν αιμοδοσία, εθελοντισμό περιβαλλοντική συνείδηση κ.ά..

Με την ολοκλήρωση των σπουδών  οι σπουδαστές αποκτούν «Βεβαίωση Επιτυχούς Κατάρτισης- ΒΕΚ».

Στη συνέχεια κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) οι απόφοιτοί μας αποκτούν  ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ Επιπέδου 5 στο Εθνικό και στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α΄/10-9-2014), το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων της. Οι απόφοιτοι του Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας βρίσκουν σχετική απασχόληση αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Επίσης, μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων μας κατέχουν ανώτερες και μεσαίες διοικητικές θέσεις σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ άλλοι επιλέγουν τη προσωπική τους επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της τουριστικής βιομηχανίας.